Co objevili poutníci na zájezdu do Znojma a Gerasu?

Stejně jako loni, Farní charita Vlašim znovu připravila dvoudenní poutní zájezd. Proběhl 18. a 19. července 2018. Tentokrát bylo cílem Znojmo, historicky třetí nejvýznamnější moravské město s mnoha památkami, město někdy neprávem opomíjené. Druhým cílem byl rakouský premonstrátský klášter Geras, který má historické vazby na Želiv. Počasí nám přálo, bylo teplo, jako ostatně celé letošní léto, ale zájezd byl uzpůsoben tak, aby horko poutníky tolik nezužovalo. Čtěte více.

Znojemská rotunda

Znojmo nabízí památek mnoho, my jsme prošli s průvodkyní centrum města, došli jsme až do Znojemského hradu a k rotundě svaté Kateřiny. Prošli jsme i vrch Hradiště s dvěma kaplemi, od kterých byl nádherný výhled na řeku Dyji a panoráma města.

Ubytovali jsme se ve vesnici Nový Šaldorf, přiléhající ke Znojmu, v rodinném penzionu uprostřed vinných sklípků. Není tedy divu, že jsme první den zakončili společným zpěvem a poznali jsme se vzájemně i z jiné stránky. S polopenzí i ubytováním jsme byli spokojeni, a tak jsme se těšili na výjezd za hranice.

Toto není motorka pana faráře Maxe z Keblova. Na takové jezdili premonstráti v GerasuKlášter Geras je krásný, svojí venkovskou polohou v údolí může někomu připomenout právě zmíněný Želiv. Bylo tady opravdu co obdivovat, a to i díky komentované prohlídce v češtině.
Při návratu domů jsme si ještě užili gurmánskou večeři v jedné znojemské restauraci a pak jsme se jen divili, jak rychle ty dva dny utekly. Zásluhu na zdárném průběhu měl i pan řidič Lukáš Podrázský, velmi šikovný a ochotný.

Srdečné přijetí p. děkanem na faře

A protože zájezd byl poutní, musíme poděkovat i dvěma kněžím, kteří se o nás starali. Byl to P. Maxmilián Rylko z Keblova, který každý den sloužil mši svatou, zpovídal a byl vůbec i dobrým společníkem. Velký dík patří i Mons. Jindřichu Bartošovi, znojemskému děkanovi, který nás přijal opravdu s otevřenou náručí, koncelebroval mši svatou, podal zajímavý výklad a ukázal nám místa, kam by se běžný turista neměl šanci dostat. Cestu po několik objížďkách jsme si užitečně zkrátili modlitbami a zpěvem křesťanských písniček.
Poutní zájezd se vydařil, potkali jsme své staré známé, ale našli i nové, prožili hodně pěkného a mnoho nového viděli. Těšíme se na další poutní zájezdy!

Za pořadatele Jiří Foller.