Jaký byl Popenec 2015?
12. června 2015 Naše články

Jaký byl Popenec 2015?

Jubilejní desátý ročník festivalu Popenec proběhl tradičně první červnový víkend netradičně na poutním místě v Hrádku u Vlašimi. Přestěhování festivalu z Odlochovic nebylo jedinou novinkou letošního Popence.

Organizaci multižánrového festivalu si vzala nově na starost Farní charita Vlašim. Svého úkolu se zhostila perfektně. Na pět stovek účastníků, z nichž polovina dorazila s dětmi, prožilo příjemný víkend v útulném prostředí vesničky, které dominuje kostel sv. Matouše s farou.

Při příchodu se mohli hosté seznámit s činností Farní charity Vlašim a dalších neziskových organizací. Ti, kteří měli chuť, poznali práci Občanské poradny, jedné ze služeb vlašimské Charity, na vlastí kůži. Sociální pracovnice pomohly s vyřešením problému, který si na rozdíl od skutečných klientů poradny návštěvníci festivalu na krátkou chvíli vylosovali.

Farnost Hrádek propůjčila festivalu své prostory, které se staly příjemným stinným zázemím nejen pro občerstvení hostů, ale také pro výstavu fotografií a kreseb. Hlavní pódium bylo umístěno na louce u studánky pod farou a kostelem. Během soboty se představila řada skupin a interpretů (Jazzevec, Původní Bureš, Listolet,  Jan Burian, Tiditade, Budoár staré dámy, Ty syčáci a Tajné slunce). Každé z vystoupení bylo výjimečné a u posluchačů vzbudilo ohlas. Netradičním zážitkem byla skupina Tiditade s vystoupením afrických bubnů a tanců. Roztančili celé publikum pochopitelně včetně desítek dětí.

Pro děti byl připraven program – divadla (Červená karkulka – děti z azylového domu Vlašim, O víle Jasmínce – sestry Kucharčíkovi), skákací hrad a také Cesta kolem světa – soutěžní úkoly na jednotlivých kontinentech umístěných v přilehlém pohádkovém lese. Děti byly programem a celkovou atmosférou festivalu zcela pohlceny.

Festival Popenec nebyl jen jedním z mnoha festivalů, kterých se v jarních a letních měsících koná mnoho. Popenec vynikal svou atmosférou – díky poutnímu místu, programu i přístupu všech organizátorů a dobrovolníků. Patří jim velký dík za jejich nasazení a čas, který festivalu Popenec věnovali.

PhDr. Jarmila Lomozová, ADCH Praha