K čemu je Domácí zdravotní péče?

Představte si, např. že Vás propouští z nemocnice, potřebujete denně převaz nohy, ale velmi špatně se Vám chodí, rodina nebydlí s Vámi. Tak co teď? Kdo vás bude denně vozit na převazy k Vašemu praktickému lékaři? Pokud budete mít předepsanou domácí zdravotní péči, máte vyřešeno, nikdo vás vozit nemusí a bezplatnou zdravotní péči budete mít přímo u vás doma.

Pacient nemusí kuli některým úkonům do ordinace svého lékaře, ale zdravotní sestra přijede k němu domů. Pokud Vás zajímá o jaké úkony se jedná, kdo to zaplatí, jak to domluvit atd. - čtěte více.

Domácí zdravotní péči (DZP) vykonávají registrované zdravotní sestry s minimálně pětiletou praxí, které provádí u pacientů doma odběry krve, převazy ran, aplikace injekcí, ošetřovatelskou rehabilitaci a další odborné výkony nasmlouvané poskytovatelem DZP se zdravotními pojišťovnami.

Provedené úkony sester hradí poskytovateli domácí zdravotní péče příslušná zdravotní pojišťovna pacienta, tak jako tomu je při poskytování zdravotní péče v jiných zařízeních (ordinacích lékařů nebo během pobytu v nemocnici).

DZP je poskytována na základě poukazu vystaveného většinou při propouštění z nemocnice nebo praktickým lékařem. Velký dík proto patří praktickým i odborným lékařům a jejich sestřičkám, kteří předepsáním domácí zdravotní péče umožnují svým pacientům klidnou léčbu v domácím prostředí. Počet návštěv sester domácí zdravotní péče i délku léčby určuje dle potřeby lékař. Ten si zároveň kontroluje účinnost a způsob léčby během návštěv pacienta.

Tým Domácí zdravotní péče

S poukazem na domácí zdravotní péči se stačí obrátit na vrchní sestru poskytovatele domácí zdravotní péče, s kterou se dá domluvít na termínu první návštěvy. Jedním z poskytovatelů je například Farní charita Vlašim – vrchní sestra Martina Svitáková, tel. 736 472 795.

Hodně zdraví a v případě potřeby klidnou a účinnou léčbu přeje za FCH Vlašim sociální pracovnice Dana Kucharčíková.