Komu chybí kuráž a kdo by ji mohl rozdávat
20. dubna 2018 Naše články

Komu chybí kuráž a kdo by ji mohl rozdávat

Přišel březen a během něj i někteří noví žadatelé o materiální pomoc. Naši sociální pracovnici překvapil jeden člověk, který si přinesl s sebou dlouhý seznam věcí, které chtěl u nás pořídit v rámci materiální pomoci zcela zdarma. Co se dělo dál? Přečtěte si celý článek.

Na základě sociálního šetření, pracovnice zjistila, že mnohé věci si dotyčný může koupit aniž bychom mu je poskytli. Pobíral invalidní důchod a proto se rozhodla jednorázově mu pomoci jen zlomkem toho, co si přál. Konkrétně si mohl dojít pro: balíček rýže, těstovin, polévku a jednu konzervu. Ošacení a jiné potřebnosti mu neposkytla žádné, s tím, že si sám může vybrat a za doporučený příspěvek pořídit, co potřebuje. Tomuto člověku odvaha a kuráž opravdu nechyběla. Za léta, co nepracuje, se naučil rychle orientovat v systému nejrůznějších dávek, výhod a benefitů, ale ztratil jakoukoli motivaci k práci. Lidi fungující podle této strategie podporovat nechceme.

Na druhou stranu však nechápeme ty, kteří se všemožně snaží zlepšit svou sociální a finanční situaci, mají smůlu nebo jim něco brání v tom, aby netrpěli nouzí a přesto nenajdou dost odvahy si o pomoc říct. Škoda, že se neumí zbavit svého studu. Potřebovali by zřejmě trochu té kuráže, kterou mají někteří na rozdávání. V březnu 2018 jsme vydali 18 klientům, 615 ks potravin. Dále pak 19 ks ošacení v Charitním „šatníku“ v Benešově a 14 ks v Charitním „obchůdku“ ve Vlašimi. Dalších 149 ks věcí putovalo k novým majitelům v Benešově s finančním příspěvkem 2 292 Kč a 1 029 ks s finančními dary ve výši 30 839 Kč ve Vlašimi.

Děkujeme všem dárcům i těm, kteří nám přinesli a věnovali 833 ks věcí v Benešově a 2 653 ks věcí ve Vlašimi. Díky podpoře dárců:

  • můžeme obě místa vzájemné materiální pomoci provozovat – hradit náklady spojené s jejich provozem,

  • u nás mohou lidé pořídit co potřebují, aniž by utráceli vysoké finanční částky,

  • věci najdou další smysluplné využití,

  • můžeme pořídit věci nebo zaplatit činnosti, které bychom jinak nemohli.