Postní almužna 2018
5. března 2018 Naše články

Postní almužna 2018

Nejen lidé věřící, ale všichni, kdo se chtějí přidat, jsou zváni k účasti na starobylé postní tradici – almužně. Princip je jednoduchý: peníze za požitky, které si během postního období (od Popeleční středy - 14. 2. 2018 do  Bílé soboty - 31. 3. 2018) odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přinesete do kostela. Tyto prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným. Další zajímavé aktivity na postní dobu připravila např. Římskokatolická farnost Vlašim, čtěte více.

Lidé, kteří se během postní doby zřeknou některých požitků, mohou částku v hodnotě odřeknutého požitku věnovat na pomoc lidem v nouzi. Peníze se vkládají do papírových pokladniček, tzv. postniček, které si může kdokoli vyzvednout v kostele. Ke konci postní doby donesou lidé svoji postničku zpět do kostela, peníze se spočítají podle jednotlivých účelů využití, zveřejní a církev je prostřednictvím Charity použije na konkrétní pomoc potřebným. V našem okolí se zapojili letos např. farnost Keblov, VlašimHrádekZdislavice a Čechtice. Všem Vám  přejeme hodně Božího požehnání v době postu!

Postní almužna 2018 bannerPůst se v křesťanském smyslu netýká pouze zdržení se jídla a abstinence, ale může zahrnovat i jiné projevy jako např. modlitbu, almužnu či dobré skutky. Účelem postu má být soustředění věřícího na jeho duchovní růst v rámci přípravy na největší křesťanské svátky roku – Velikonoce. 

V postní době má člověk pracovat na proměně a obnově svého života, aby mohl žít opět plně jako křesťan. Má v této době obnovit autentické vztahy, navázat znovu dialog s druhými, odpočinout si a vrátit se k tomu, co činí život křesťana křesťanským. K tomu mohou p omoci i další připravené aktivity např. ve formě úkolů na každý den. Za každý splněný úkol si v neděli na velký kříž přišpendlí lísteček ve Vlašimském kostele. Takže komu se podaří splnit všechny úkoly týdne, připíchne si 6 lístečků. Děti i dospělí, kteří se zapojí nechávají velký kříž zazelenat. Pokud by některý úkol pro někoho nebyl vhodný, může si jiný zopakovat.