Říjen a listopad v našich Místech vzájemné materiální pomoci
11. prosince 2017 Naše články

Říjen a listopad v našich Místech vzájemné materiální pomoci

Jsou to již tři roky, co jsme otevřeli ve Vlašimi naše první místo vzájemné materiální pomoci – tzv.Charitní „obchůdek", který přináší radost jistě nejen nám. 2. října 2017 se nám podařilo otevřít veřejnosti další takovéto místo – tzv. Charitní "šatník" tentokrát v Benešově. Jeho činnost byla slavnostně posvěcena 14. listopadu 2017.  Princip fungování a pomoci je stejný jako ve Vlašimi, jen v Benešově se nám kuli umístění a velikosti prostor mnohem hůře funguje . Přestože nám lidé přináší spoustu věcí, které již sami nepotřebují, nemůžeme je zde vystavit a tedy poslat dál. Uvítáme jakoukoli informaci o volném prostoru blíž centra Benešova, s plochou větší než 7 m², přijatelným nájmem, kam bychom mohli Charitní „šatník“ přestěhovat. Čtěte dále :-)

V říjnu jsme vydali potřebným 11 klientům 201 ks potravin a 28 ks ošacení a dalších drobností do domácnosti, v listopadu jsme podpořili 12 klientů 300 ks potravin a 22 ks ošacení. Nejčastěji si přichází pro pomoc matky samoživitelky, lidé bez přístřeší, dlouhodobě nezaměstnaní. Na schůzce o poskytnutí materiální pomoci se sociální pracovnice ptá také na způsob hospodaření s financemi a potravinami, způsob nakupování, vaření a další. Někdy je materiální pomoc člověku nebo jeho rodině poskytnuta (většinou ne dříve než za 14 dní po předchozí pomoci) někdy je zamítnuta. Zohledňujeme také, zda může daný člověk získat a udržet si práci. Např. pro lidi s psychiatrickými nemocemi je to bohužel v našem regionu stále ještě velmi komplikované, ne-li nemožné.

Bohužel systém demotivace lidí k nástupu do zaměstnání, kteří by na tom byli ve finále stejně nebo jen nepatrně finančně lépe než když zůstanou doma bez práce - na dávkách, nezměníme, ale podporovat je v něm nechceme. Takže rádi podpoříme lidi, kteří se snaží svou nelehkou situaci aktivně řešit, a i když někdy šlápnou vedle nebo je potká něco špatného, tak to nevzdávají a dělají co mohou. 

image1

Díky dárcům, kteří přináší věci do našich míst vzájemné materiální pomoci nebo přispěli do Národní potravinové sbírky, dobrovolníkům a organizátorům sbírky, podpoře z Tesca (které nám dává potraviny kolem data spotřeby), spolupráci s Potravinovou bankou Vysočina a zapojení do projektu Potravinové pomoci (financovaného z ESF) máme stále možnosti jak pomoci. Pokud byste o někom potřebném sami věděli, neváhejte mu tento způsob pomoci nabídnout - doporučit. Může jít o seniora, který nevyjde občas s penězi, rodinu, jednotlivce, kohokoli.

Od nás mířilo v říjnu 805 ks věcí – za které nám dárci v Charitním „obchůdku“ přispěli darem 27 884 Kč a 38 ks věcí v Benešově – s finančním darem 1 080 Kč. V listopadu to bylo 1 186 ks za rekordních 36 818 Kč ve Vlašimi a 63 ks a 1 692 Kč v Benešově. Děkujme všem, kteří nám pro ně již nepotřebné věci přináší i těm, kteří si je od nás odnáší a dál je používají. Vážíme si všech Vašich darů!