Výlet do přírody s krmením zvířat
18. ledna 2016 Naše články

Výlet do přírody s krmením zvířat

Našim původním záměrem bylo užít si společně pěknou vycházku do přírody, ale protože horší počasí snad být nemohlo, rozhodli jsme se nakonec, že obě cesty, z Vlašimi do Bolinky a zpět, absolvujeme autobusem. Na naši věkově rozmanitou skupinku tří seniorů, třech maminek, sedmi dětí a vedoucího terénních služeb čekal hajný pan Vaníček spolu se svými kolegy. Co se dělo dál?

Mile nás přivítal, odvedl nás na pozorovací stanoviště v Oboře. Doporučil nám, kde máme stát a jak se chovat, aby k úspěšnému sledování zvěře byl dobrý předpoklad: „Nemluvit a co nejméně pohybu“. Spolu se svými kolegy se ujal krmení a poté se snažil nalákat zvěř k nám. Byla to krásná podívaná, přestože se úplně nepodařilo, aby k nám přišla ještě blíž i jiná zvířátka, než již zmíněná skupinka 7 dětí. Nicméně jsme měli možnost pozorovat jeleny a daňky s krásným parožím, laně, danily a i ostatní zvířata.

Když bylo krmení založeno, zvěř se nažrala a rozprchla, měli jsme možnost popovídat si s panem hajným Vaníčkem o historii a okolnostech jejího chovu ve vlašimské oboře. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí, např. že:

  • v Oboře žije 75 ks zvěře, z toho 25 daňků cca na 80 ha půdy;

  • nejlepším obdobím k návštěvě Obory je květen až červen, kdy zvěř vyvádí mladé a zajímavé je i září až říjen, kdy probíhá říje;

  • pracovníci odebírají vzorky z paroží zvěře, nechávají provádět jejich chemické rozbory a na základě zjištěných skutečností jsou míchány optimální krmné směsi, aby zvěř dobře prospívala;

  • jeleni jsou vynikající plavci, zatímco daňci se smočí jen po prsa.

Bylo to opravdu velmi zajímavé a panu hajnému Vaníčkovi moc děkujeme. Již teď se těšíme na další návštěvu, snad za lepšího počasí.