Výlet po klášterech – tak to jsme nečekali!

V úterý 23. 8. 2016 jsme vyjeli navštívit votický a milevský klášter. V případě dostatku času jsme měli naplánovanou také návštěvu Muzea mlynářství a pekařství v Božeticích. Při plánování jsme vycházeli z pět let starých informací o provozu obou míst.

Nečekali jsme ale, že se za tuto dobu podařilo votický klášter nádherně zrekonstruovat. Že neuvidíme pouze galerii v klášterním kostele, ale také další expozice v konventu, jako jsou : Bitva u Jankova rok 1645, Ze života františkánů, Historie františkánského kláštera ve Voticích, Osobnosti Voticka, výstava fotografií „Barevné krásy Voticka“ a „Černobílé krásy Voticka“. Bylo toho opravdu moc, s čím jsme nepočítali. Bývalý vlašimský kaplan a nynější votický farář Otec Piotr Henryk Adamczyk nás také vzal do farního kostela sv. Václava. Moc jsme si prohlídku užili, ale opravdu jsme nestihli vyjet do Milevska v plánovaný čas.

Do Milevska jsme dorazili v jednu hodinu a všichni jsme se těšili na malé kafíčko. Nečekali jsme ale, že v klášteře nefunguje občerstvení. Prohlídka kláštera a dalších objektů trvala do půl třetí. Byli jsme již značně znaveni a naděje na kafíčko nikde. Opravdu jsme nečekali, a o to více jsme s velikou radostí uvítali, že nám tento životabudič poskytla Farní charita Milevsko, která se nás na nádvoří ujala.

Bylo to moc milé, že se charity mohou o sebe navzájem postarat. Snad to také někdy milevským vrátíme, až se rozhodnou navštívit Vlašim.

Za FCH Vlašim, Daniela Laloučková