Nechte se inspirovat, navštívili jsme Zbraslav, Tetín a Beroun.

Naše skupina se vydala ve čtvrtek 4. 4. 2019 na jarní putování směr Zbraslav, Tetín a Beroun. Naším prvním cílem byl kostel sv. Jakuba Staršího ve Zbraslavi, kde nás přivítal P. Jan Gerndt, který nás seznámil s historii zdejšího kostela a celebroval mši svatou. Po mši svaté jsme měli možnost si prohlédnout tento nádherný kostel. Naše další cesta vedla do Tetína. Jak je již dobrým zvykem, měli jsme s sebou kávu a čaj v termoskách, tak jsme po příjezdu do Tetína, mohli poutníkům nabídnout malé občerstvení. Co dalšího na nás čekalo? Dozvíte se dále.

Máme radost nejen, že začalo jaro!

Venku to kvete, je dlouho vidět a zima už je téměř v zapomnění. Možná si ještě vzpomenete, jak v obchodech Tesco probíhala akce "Vy rozhodujete, my pomáháme". Mohli jste po nákupu vhodit žeton jednomu ze tří projektů. Náš projekt Vybavení skladu potravin pro potřebné se umístil díky 7 240 hlasům na 2. místě. Tesco se rozhodlo podpořit ho poloviční částkou - tedy 16 000 Kč. Děkujeme všem, kdo jste náš projekt svým žetonem - nákupem podpořil. Naše místa vzájemné materiální pomoci budeme moci vybavit potřebnými regály a paletovým vozíkem. Více informací dále.

Workshop „Když Alzheimer a demence přichází“

Workshop na téma „Když Alzheimer a demence přichází“ se uskutečnil dne 20. března 2019 v Charitní klubovně v rámci projektu „Farní charita Vlašim pomáhá neformálním pečovatelům. Workshop vedla Mgr. Martina Pacovská, která vyučuje na Střední zdravotnické škole v Benešově odborné předměty. Přítomné podrobně seznámila s příznaky a projevy nemoci, vysvětlila jednotlivá stadia... Čtěte dále.

Postní almužna 2019

Nejen lidé věřící, ale všichni, kdo se chtějí přidat, jsou zváni k účasti na starobylé postní tradici – almužně. Princip je jednoduchý: peníze za požitky, které si během postního období (od Popeleční středy - 6. 3. 2019 do  Bílé soboty - 20. 4. 2019) odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přinesete do kostela. Tyto prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným. Čtěte více.

Proběhlo první sčítání stavu pokladniček na vybudování Komunitního centra Vlašim

Jak mnozí víte, máme vypsanou veřejnou sbírku na Nákup budovy za účelem zřízení Komunitního centra a jeho zařízení. Veřejnou sbírku osvědčil Středočeský kraj pod č.j. 081542/2017/KUSK a je otevřena od 1. 7. 2017 na dobu neurčitou. Do sbírky je možné přispívat několika způsoby – speciální pokladničky jsou jedním z nich. Kolik prostředků se nám prozatím podařilo takto získat se dozvíte dále.

O co přišli Ti, kteří nedorazili na 5. ročník Benefičního koncertu „Děkujeme Vám!“

V sobotu 16. února pořádala Farní charita Vlašim v Kulturním domě Blaník již 5. ročník Benefičního koncertu "Děkujeme Vám!" Koncert byl tradičně především poděkováním dobrovolníkům a dárcům Tříkrálové sbírky. Byly předávány ceny vítězům výtvarné soutěže "Tříkrálové pomáhání 2019" a těm, kteří tipovali výsledek Tříkrálové sbírky 2019 v našem regionu. Celé odpoledne se neslo v radostném duchu - mluvilo se, hrálo, vyrábělo, promítalo, zpívalo a dokonce i tančilo. Děkujeme všem, kteří si udělali čas a dorazili. Více se dozvíte dále.

Přestěhování Charitního „šatníku“ se vyplatilo

Máme velkou radost, že do přestěhovaného Charitního „šatníku“ v Benešově si lidé nachází svou cestu. Teď dostává práce v šatníku smysl, všechny zaměstnance mnohem víc baví a mají z ní radost. To, že se zde našly a skvěle realizují myšlenky znovu oživování věcí, ukazuje skvěle následující tabulka. Všechny rekordy jsou teď v Benešově každý měsíc překonávány ;-) Přestože náklady na provoz šatníku (nájemné, služby na nové adrese) jsou vyšší, přestěhování mělo smysl.

5. ročník Výtvarné soutěže Tříkrálové pomáhání - porota to ani tentokrát neměla lehké

Děkujeme všem, kteří nakreslili a poslali nebo přinesli své výtvarné dílo do 5. ročníku výtvarné soutěže Tříkrálové pomáhání 2019 – tentokrát na téma: Jak se bude pomáhat v komunitním centru? Přes poměrně dost složité zadání, kdy mnozí lidé ani netuší co je komunitní centrum, se sešlo 129 obrázků. Všechny si je můžete prohlédnout osobně od 12. do 21. 2. 2019 v rámci Výtvarné výstavy Tříkrálové pomáhání 2019 v Kulturním domě Blaník nebo kdykoli na webových stránkách http://vlasim.charita.cz/.

Workshop „Nemocný v domácí péči a jeho potřeby“

Další workshop z projektu „Farní charita Vlašim pomáhá neformálním pečovatelům“ se uskutečnil 23. ledna 2019 na téma „Nemocný v domácí péči a jeho potřeby". Praktické rady, jak zvládnout péči o nemocného, nám předala Mgr. Martina Pacovská, která na Střední zdravotnické škole v Benešově vyučuje odborné předměty budoucí zdravotní sestry. Co zdůraznila? Čtěte dále.

Poděkování za Tříkrálovou sbírku 2019

Vážení a milí,
v prosinci 2018 jsme Vás informovali o přípravách na Tříkrálovou sbírku 2019. Nyní se s Vámi chceme podělit o naši radost z výsledku Tříkrálové sbírky 2019, která probíhala od 02.01.2019 do 13.01.2019.
Ve Vlašimi a okolí se s pomocí více než 300 dobrovolníků a vřelé štědrosti dárců vybrala rekordní částka ve výši 518 342 Kč, podrobnosti dále.

Veřejná sbírka Charity Vlašim

Kam s věcmi nebo pro věci?

Charitní "obchůdek"Blanická 816, Vlašim (naproti benzínce Papoil)

Po – Pá: 9:00 – 17:00, So: zavřeno

Charitní "šatník" - Dukelská 2192, Benešov (naproti Černému koni)

Po - Pá: 9:00 - 17:00, So: zavřeno

Více info na tel.: 733 676 737

Naše Místa vzájemné materiální pomoci.