Charitní „obchůdek“ oslavil dva roky.
28. listopadu 2016 Naše články

Charitní „obchůdek“ oslavil dva roky.

Charitní „obchůdek“ – místo vzájemné materiální pomoci oslavíl 7. 10. dva roky od svého otevření. S obavami před dvěma roky vstupovala Farní charita Vlašim do „neznámých vod“ a otevřela veřejnosti místo, kam mohou lidé denně přinášet věci, které již sami nepotřebují, ale které mohou sloužit dál. Občas někdo volá a ptá se, zda může to či ono donést. Jak jsme si v říjnu vedli a jak to u nás funguje se dočtete dále.

Přijímáme poměrně hodně věcí:

  • dámské, pánské a dětské oblečení a obuv
  • lůžkoviny, ručníky, utěrky, látky
  • kožené věci (bundy, kabelky, peněženky, pásky)
  • záclony různých rozměrů, deky, peřiny, spací pytle
  • hračky, hry, školní potřeby, knihy, jízdní kola, kočárky, brýle
  • věci do domácnosti (skleničky, talíře, hrnce), kufry
  • trvanlivé potraviny (nenačaté)
  • malé funkční spotřebiče (žehličku, lux, kávovar, topinkovač, varnou konvici apod.)

Charitní „obchůdek“ slouží jako místo vzájemné materiální pomoci. Nejen lidé, kteří se octnou v nějaké tíživé situaci, se mohou v obchůdku dovybavit.  Darované věci jsou nabízeny za velmi příznivé "ceny" komukoli, kdo o ně projeví zájem. V říjnu jsme přijali 612 ks materiálu, vydali zdarma 40 ks. Výtěžek těchto darů jde na úhradu nezbytných nákladů provozu „obchůdku“ a předem vyhlášený charitní účel. Některé věci putují také do naší bezplatné Půjčovny dětských pomůcek nebo jsou odesílány do Afriky. Poškozené a jinak znehodnocené ošacení je odkupováno a odváženo k průmyslovému zpracování.

DSC_2254Díky podpoře z Úřadu práce zaměstnáváme dvě pracovnice, které vybrané věci evidují, třídí, vydávají, … starají se, aby bylo v obchůdku čisto, přehledně a příjemně. Nájemné, elektřina, voda a další náklady provozu obchůdku jsou hrazeny z přijatých finančních darů. V říjnu jsme získali 25 270 Kč.

Co se týká získávání potravin, spolupracujeme s Potravinovou bankou, již třikrát jsme se účastnili Národní potravinové sbírky, jsme zapojeni do projektu Potravinové a materiální pomoci realizovaného Ministerstvem práce a sociálních služeb a Evropským sociálním fondem. Můžeme tedy materiálně pomáhat rodinám i jednotlivcům poskytnutím konkrétních věcí, potravinových a hygienických balíčků. Bezplatná materiální pomoc je poskytována potřebným na základě sociálního šetření prováděného v Občanské poradně Vlašim a doporučení Sociálního odboru města Vlašim. V říjnu jsme vydali 120 ks potravin v hodnotě 1 970 Kč a 60 ks potravinových a hygienických balíčků celkem v hodnotě 13 370 Kč.

Kontejnery neděkují  - my ano. Děkujeme všem dárcům, dobrovolníkům, příznivcům a pracovníkům za jejich podporu. Pokud jste u nás ještě nebyli, přijďte se podívat.

Bližší informace můžete získat u vedoucí Charitního „obchůdku“ a Občanské poradny Vlašim Mgr. Ivy Doubkové na tel.: 733 676 737, e-mailu: obcanskaporadna@charitavlasim.cz nebo osobně v kanceláři ve 4. patře Polikliniky pod nádražím – Lidická 1715, Vlašim

Za Farní charitu Vlašim D. K.