Jaký byl poutní zájezd 11. a 12. 7.
15. července 2017 Naše články

Jaký byl poutní zájezd 11. a 12. 7.

Farní charita Vlašim připravila dvoudenní poutní zájezd. Cílem byl Broumovský klášter Řádu svatého Benedikta, národní kulturní památka. Druhý den byl hlavním bodem programu „Slezský Jeruzalém“, poutní místo Wambierzyce, které je cílem polských, německých i českých poutníků. pokud Vás zajímá více, čtěte dále.

Naše farnice a farník – z Křivsoudova i jiných obcí – tvořily asi čtvrtinu poutníků v autobuse, kde se mohli potkat s dalšími, většinou středního a staršího věku z Vlašimska, ale i z Ledečska. Poté, co se autobus naplnil všemi přihlášenými, vyrazilo se do Hradce Králové, kde jsme si mohli prohlédnout katedrálu sv. Ducha i mariánský kostel na náměstí. Po obědě cesta ubíhala, díky zpěvu i modlitbám.

Po ubytování (které se neobešlo bez menšího dobrodružství) jsme se pokochali interiérem kláštera – kopií turínského plátna, mumiemi, nádhernou kazatelnou… Slavnostní mši svatou (úterý bylo svátkem sv. Benedikta) koncelebroval i keblovský kněz P. Maxmilián Rylko, který náš autobus doprovázel na motocyklu a byl nám velmi užitečným průvodcem. Po dobré večeři jsme ještě poseděli a popovídali.

Druhý den nás čekaly polské Vambeřice, kde jsme se cítili jako doma díky česky mluvícímu knězi i proto, že jsou zde na české poutníky dobře připraveni. Odpoledne jsme se těšili na Kuks se sochami Matyáše Brauna a bylinkovou zahradou. Tady nás poprvé a naposledy trochu zklamalo počasí, ale deštníky nás zachránily. Jinak bylo po oba dva dny bohudík mírnější počasí bez velkých veder. Po brzké večeři v Jaroměři jsme vyrazili domů. Častým dotazem spokojených poutníků bylo: Kam se pojede příště?

Zbývá dodat, že zájezd spolupořádali paní Klenotová z Vlašimi a Jiří Foller (který nakonec pro úraz nemohl jet). Hlavní tíha ale ležela na ředitelce Charity Daniele Laloučkové, která celý zájezd dovedla až do úspěšného konce.