Návštěva žáků ze základních škol v Komunitním centru
2. června 2022 Naše články

Návštěva žáků ze základních škol v Komunitním centru

Znáte historii budovy našeho nového Komunitního centra Zahrada? 

Víte, kdo pracuje v Charitě Vlašim? A umíte převézt osobu na invalidním vozíku nebo poskytnout první pomoc?

Tak tohle vše již žáci 7. a 8. tříd ze ZŠ Vorlina a ZŠ Sídliště znají. Právě tyto třídy nás v Komunitním centru Zahrada navštívily v rámci přednášek nazvaných „Práce, která má smysl.“

Jednotlivé třídy s třídními učitelkami se nejprve z úst ředitelky Charity Vlašim, paní Mgr. Daniely Laloučkové, dozvěděli něco o bývalých majitelích a historii budovy, která byla dříve továrnou obuvi, a především o tom, jaké služby poskytuje a komu pomáhá Charita Vlašim. Paní Laloučková přiblížila, kdo zde pracuje, a jak nám mohou pomoci lidé z okolí, dobrovolníci a třeba i samotní žáci.

Po přivítání v multifunkčním sále a představení akcí, které zde mohou navštívit nejen senioři, ale i široká veřejnost, čekala žáky prezentace zdravotních a sociálních služeb včetně interaktivního programu. Terénní sociální služby představila vedoucí služeb Mgr. Radka Kůželová. Žáci pozorně poslouchali, s čím mohou pomoci pečovatelky a osobní asistentky seniorům a osobám se zdravotním postižením. Každý si mohl vyzkoušet, jak „řídit“ na jednoduché dráze s několika překážkami invalidní vozík se spolužákem. Od vrchní sestry domácí zdravotní péče Martiny Svitákové se dozvěděli, jaké úkony poskytují svým pacientům zdravotní sestry, kam všude v rámci okresu Benešov jezdí, a co vše ke své práci potřebují. Jednotlivě i ve skupinách si pod jejím odborným vedením vyzkoušeli na resuscitační figuríně „Arnoštovi“ masáž srdce a někdo také dýchání z úst do úst.

Na závěr se mohli žáci zeptat na vše, co je k danému tématu zajímalo. V některých třídách nebyla o otázky a diskusi nouze a žáci se jen s velkým přemlouváním vraceli zpět do školy.

škola2     škola3     škola4

Bc. Terezie Veletová

Bc. Terezie Veletová

sociální pracovník
Tel.: 734 165 062 E-mail: c.yo-~l7TmrBVj56LTprRb~lWoyk97c4Ys