Sbírka potravin jaro 2022
8. května 2022 Naše články

Sbírka potravin jaro 2022

Jarní kolo sbírky potravin se uskutečnilo v sobotu 23. dubna 2022. 

Sbírka je organizovaná Českou federací potravinových bank, která spolupracuje se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociací společenské odpovědnosti, obchodními řetězci a neziskovým sektorem. Tato sbírka se od roku 2019 koná dvakrát ročně. Prostřednictvím regionálních bank se potravinová pomoc dostává přímo do neziskových organizací, které pomáhají lidem v nouzi. Letošního jarního kola sbírky se účastnily obchodní řetězce Albert, Billa, COOP, Globus, Kaufland, Lidl, Penny Market, Makro, Rossmann a Tesco.

Naše vlašimská Charita se účastnila sbírky spolu s dobrovolníky v obchodě Tesco Vlašim. Potřeba potravin se stále zvyšuje, a to nejen kvůli lidem, kteří utekli z Ukrajiny před válkou, ale i kvůli zdražení energie, pohonných hmot, potravin i ostatních věcí, jež jsou nezbytné pro život. Akutní pomoc pro uprchlíky jsme pokryli z darů, jež nám drobní dárci nosili přímo do Komunitního centra Zahrada a také probíhaly statické sbírky v obchodních řetězcích, ve Vlašimi konkrétně v Tescu.

Lidé se kvůli zdražování dostávají stále více do finančních potíží.  Jsou to osamělí senioři, matky samoživitelky, lidé, kteří přišli o práci a pomoc využívají jen po nezbytně nutnou dobu. Nebo ti, co se dostali do dluhové pasti ať už vlastním nebo cizím zaviněním. A samozřejmě k nám přichází lidé, kteří trpí různými závislostmi a jsou zpravidla bez domova. Spolupracujeme se sociálním odborem města Vlašimi, který nám zajišťuje sociální šetření u potřebných a potravinovou pomoc dáváme na základě jejich doporučení.

Sbírka v Tesco Vlašim začala v 8 hodin ráno. Zaměstnanci obchodu vše perfektně připravili, dobrovolníci se dostavili v plné počtu a vše mohlo začít. Lidé v průběhu celého dne darovali do košů za pokladnami trvanlivé potraviny a drogerii – celkem 503 kg. Většina zákazníků již o sbírce věděla z předchozích ročníků a z médií, ale i tak se zajímali, kam vybraná pomoc putuje.

Děkujeme všem, kteří se na hladkém průběhu sbírky podíleli. Bez Vás všech by to nešlo! Když pomáháme druhým, má to vliv i na nás samé. Samozřejmě pozitivní. Člověk se lépe cítí, má větší pocit sounáležitosti, může inspirovat ostatní a může měnit svět okolo sebe k lepšímu. A tak si pomáhejme! Ve svém okolí i na dálku. Doba je složitá a nesmíme se nechat rozdělit.

Díky, byli jste úžasní!

sbírka Tesco1     sbírka 2    sbírka3    sbírka4

Yveta Macháčková

Yveta Macháčková

pracovník v sociálních službách
Tel.: 739 580 364 E-mail: 88prR1agc8kI.3j7VX~mYZhaa8IvRc~eT-M