Sejde z očí, sejde z mysli nejen jako přísloví
7. prosince 2022 Naše články

Sejde z očí, sejde z mysli nejen jako přísloví

Ve čtvrtek 24. 11. se promítal v rámci Filmového klubu Komunitního centra Zahrada dokumentární film kanadského režiséra „Sejde z očí sejde z mysli“ o životě duševně nemocných lidí, kteří jsou duševně nemocní a spáchali těžký zločin. 

Dokument nepřilákal mnoho lidí, možná bylo téma pro mnohé v současné situaci těžké. Protože film končil pozitivně, byly vstřebatelné i různé těžké momenty v životě hlavních protagonistů (např. zabití matky synem a rozhovory s otcem a sourozenci).

V rámci besedy s PhDr. Kateřinou Noskovou o současném přístupu k lidem s duševním onemocněním, jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací o schizofrenii, léčení psychických poruch i vypořádávání se s problémy. Povídali jsme si i o tom, jak se mění normy ve společnosti, a zda jsme či nejsme tolerantní k jinakosti. Snad se nás příště sejde mnohem víc. A na co se můžete těšit?

Ve středu 18. ledna 2023 se od 18 hodin společně v Komunitním centru Zahrada podíváme na český dokumentární film Naděje až do konce, který zachycuje příběhy lidí, do jejichž života vstoupila nemoc ALS – amyotrofická laterální skleróza. Každý z nich s touto nevyléčitelnou nemocí, kterou trpěl např. slavný fyzik Stephen Hawking, bojuje po svém. Všichni však touží po tom, co nejlépe naplnit omezený čas, který jim na tomto světě zbývá. Čas ke smíření, nalezení sama sebe, čas k šíleným akcím i k tomu milovat a být milován.

Časosběrný dokument Naděje až do konce vypráví nejen o strachu a bezmoci, ale i o mimořádné odvaze a lásce, kterou lze nalézt tváří tvář mezní situaci. Protože mají někteří účastníci promítání i vlastní zkušenosti s poskytováním péče lidem s ALS, někdo naopak vůbec žádné, těšíme se na další zajímavou po filmovou diskusi.

 

 

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g