Terénní sociální služby i bez terénních aut
30. ledna 2017 Naše články

Terénní sociální služby i bez terénních aut

Co je terénní auto ví i malé dítě. Takové pětileté dítě nám s přehledem řekne k čemu je teréňák dobrý, jak asi vypadá, v čem se liší od "obyčejného" auta, možná uvede i nějakého výrobce. S terénními sociálními službami už je to o poznání horší :-( Tak to pojďme zkusit trochu napravit :-).

Nechci Vás zahrnovat definicemi, proto se na terénní sociální služby pokusíme podívat tak, jako malé dítě na terénní auto.

  1. Úplně nejdřív se dítě naučí co to je auto - dopravní prostředek, s kterýDSC_2246m se dá jezdit, má čtyři kola, volant, sedadla pro cestující, uveze asi tak pět až sedm lidiček, ... Pojďme se tedy nejprve podívat na sociální službu, co to vlastně je? Je to nějaká činnost nebo činnosti, které někomu pomáhají, podporují ho, aby se začlenil do společnosti nebo z ní nebyl vyloučen: např. měl bydlení, dokázal se starat o děti, abstinoval, potkával se s lidmi, mohl se najíst, zvládl školní docházku nebo získal práci.
  2. Pak začne dítě rozlišovat auta podle velikosti, schopností, k čemu a kde se používají, atd. Tak tedy: teréňák je tedy auto, které vyjede každý kopec, umí jezdit v blátě, má fakt sílu a nemusíte se bát, že s ním někde zapadnete ve sněhu. Jak je to s terénní sociální službou? Je to sociální služba, která je poskytována uživateli v terénu - jeho přirozeném prostředí (doma, na ulici). Na rozdíl od pobytové nebo ambulantní služby, pro které musí uživatel někam přijít, terénní pracovník přijde nebo přijede za ním, většinou k tomu terénní auto ani nepotřebuje :-).
  3. Na otázku pro koho je dobrý teréňák je odpověď poměrně jednoduchá - pro každého, kdo chce projet těžkým terénem nebo v něm uvízl a chce z něj být vysvobozen (chatař, lesník, závodník, záchranář - výčet by byl jistě dlouhý) . Podobné je to i u terénní sociální služby, je důležitá nejen pro toho komu je poskytována, ale také dalším lidem, kterým na dotyčném záleží nebo touží po bezpečí: tedy rodinu, společenství dalších lidí žijících podobným způsobem života, společnost.IMG_4222
  4. Jako může být jistě více druhů terénních aut (dvoumístné, čtyřmístné, s náhonem na všechny čtyři kola, ...) tak je samozřejmě více druhů terénních sociálních služeb - např. pečovatelská služba, osobní asistence, podpora samostatného bydlení, sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi nebo pro seniory a osoby se zdravotním postižením, terénní programy či streetwork.
  5. Kdo vyrábí terénní auta? Automobilky, které se mohou specializovat pouze na tento typ vozidel, ale mohou mít i další výrobní programy. Přičemž při výrobě se musí řídit platnými předpisy v zemi kde auta vyrábí nebo prodávají. Obdobně poskytovatelé sociálních služeb mohou poskytovat jednu nebo více sociálních služeb, jaké zvolí je na nich, mohou být mezi nimi jak terénní, tak pobytové či ambulantní sociální služby. Musí však postupovat v souladu s platnými zákony, mít služby registrované, poskytovat zdarma ty které jsou bezplatné atd. Jedním z poskytovatelů sociálních služeb je také Farní charita Vlašim. Která poskytuje tři terénní sociální služby a to: Pečovatelskou službu, Osobní asistenci a Sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Vedoucí terénních sociálních služeb FCH Vlašim je v současné době Bc. Radka Kůželová.

Jednotlivým terénním sociálním službám se budeme podrobně věnovat v dalších vydáních našeho emailového zpravodaje. Zatím krásné dny!

Za FCH Vlašim přeje Dana Kucharčíková.