Asistovat znamená podporovat a pomáhat - osobně potřebné osobě
27. února 2017 Naše články

Asistovat znamená podporovat a pomáhat - osobně potřebné osobě

Když se zeptáte svých blízkých, kde by chtěli strávit své stáří či dobu, kdy nebudou v plné „síle“, mnoho jich odpoví, že v domácím prostředí, kde se cítí dobře. Bohužel v dnešní době, tak před členy mnoha rodin stojí otázka, jak to zařídit. Mnoho „mladých“ je v produktivním věku a bojí se opustit svou práci, kvůli tomu, aby pečovali o své blízké. Čtěte více.  

Dobrým kompromisem v takových situacích je osobní asistence, která je jednou z terénních služeb, které poskytuje také např. Farní charita Vlašim.

Není to však služba určená pouze seniorům. Osobní asistence je poskytována lidem, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění, případně zdravotního postižení a jejich situace vyžaduje právě pomoc jiné osoby. Tato služba je poskytována člověku v jeho přirozeném prostředí (tj. nejčastěji doma), případně v místě jeho pobytu a při činnostech, s kterými člověk potřebuje dopomoci.

Osobní asistent by neměl být narušitelem soukromí, ale měl by se stát člověku partnerem v oblastech, které již člověk nezvládá sám.

S čím Vám mohou osobní asistenti pomoci?

  • Pomohou Vám zvládat běžné denní úkony a aktivity – např. pomohou s oblékáním, hygienou, přípravou jídla, péčí o domácnost, dojdou s Vámi na nákup, úřad, …

  • Doprovodí Vás na procházce, pomohou s procvičováním fyzických i psychických schopností, zahrají si s Vámi společenskou hru, popovídá si s Vámi, …

  • Pomohou v situaci, kdy pečující osoba potřebuje načerpat nové síly, vyřídit si návštěvy u lékaře, ….

Jak je tato služba hrazená? Osobní asistence je jednou ze sociálních služeb, které nejsou přímo hrazené státem. Osobní asistenci si hradí uživatel služby podle skutečně spotřebovaného času např. z příspěvku na péči. Příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci. O příspěvek na péči je možné zažádat na kontaktním pracovišti Úřadu práce.