28. září 2012 Naše články

Činnost občanské poradny ve Vlašimi

Základními principy občanského poradenství v Charitě Vlašim jsou diskrétnost a bezplatnost. Diskrétnost znamená, že nic, co se v poradně zjistí od klienta, včetně toho že poradnu navštívil, nebude bez jeho souhlasu předáno nikomu dalšímu. Klient může vystupovat anonymně, pracovníci poradny jsou vázáni mlčenlivostí. Bezplatnost znamená, že služby a poradenství jsou poskytovány bezplatně.

Nejvíce dotazů měla občanská poradna v oblasti finanční gramotnosti. Týkaly se dluhové problematiky, rizikových půjček, klamavé reklamy a osobního bankrotu. Mnozí klienti, kteří přicházejí s tímto typem dotazů, mají kromě závažných sociálních problémů také narušený systém vnitřních hodnot, rozpadlou rodinu a zdravotní problémy plynoucí z dlouhodobého stresu.

Další informace v občanské poradně souvisely s občanským a rodinným právem: popření otcovství, zrušení trvalého bydliště rodinnému příslušníkovi, pomoc při hledání ubytování v azylových domech, informace v souvislosti s platebními rozkazy, případně sepsání odporu proti platebním rozkazům.

Od července je možnost v občanské poradně využít bezplatných konzultací zkušeného psychologa.