Filmový klub se hlásí
12. června 2023 Naše články

Filmový klub se hlásí

Pravidelně každý měsíc promítáme v Komunitním centru Zahrada minimálně jeden dokumentární film, který nás nějak osloví svým tématem.

V květnu jsme sledovali „Projekt babička“. Jednalo se o trochu extravagantně natočený snímek o třech mladících, kteří se snažili oživit vzpomínky svých babiček z Velké Británie, Německa a Maďarska. V rámci besedy jsme si povídali o vztazích s našimi prarodiči, chuti vzpomínat a otvírat rodinnou historii.

V červnu jsme shlédli dokument „Komu patří moje vesnice?“ a v rámci po filmové besedy jsme zmínili cestování na Rujánu před rokem 1989, ohrožení místních ekonomik i komunitního života. Cizím investicím a likvidaci přírody ve prospěch ziskových projektů můžeme tiše přihlížet nebo se jim, tak jako ve filmu, postavit a společnými silami hájit zájmy místních obyvatel i dalších generací. Společně jsme si předali i doporučení na zajímavé divadelní a další počiny.

Hned následující den jsme v rámci Klubu seniorů s šálkem kávy promítali reprízu inspirativního, optimistického dokumentu „Život začíná po stovce.“ Obdivovali jsme chuť švédské Dagny Vallborg Carlsonnové, která se rozhodla ve věku 99 let absolvovat kurz výpočetní techniky. Psala denně svůj blog a užívala si každého dne. Na otázku: „Jak se dožít tak vysokého věku,“ s chutí odpovídala, že je potřeba mít dobré geny a zvídavost. Loni zemřela ve věku nedožitých 110 let.

Na prázdniny plánujeme na zahradě Komunitního centra Zahrada letní filmové promítání pod hvězdným nebem. Snad nám i letos bude přát počasí.

Ve čtvrtek 13. 7. se chceme společně podívat na dokument „Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru“, v kterém se dvě kamarádky z Velké Británie pustily do největšího dobrodružství svého života. V Biškeku si pronajaly džíp a vyrazily na několik tisíc kilometrů dlouhou cestu napříč třemi státy. Na své pouti obdivují rozlehlé pláně i panoramata hor. To ale není jejich primárním cílem - autorky filmu se zajímaly hlavně o postavení žen ve společnosti. Postupně se setkaly se ženami všech věkových kategorií i různého společenského postavení, které s nimi sdílely svůj pohled na vzdělání, výchovu či rodinný život. Jejich odvážné a inspirativní příběhy prokazují, že touha po rovnoprávnosti je přítomna všude po celém světě. Obě cestovatelky si postupně uvědomují, že mají s těmito ženami společného mnohem více, než by si kdy myslely.

Ve čtvrtek 17. 8. od 21:00 hodin budeme promítat kanadský dokument „Svébytná půda“. Vypěstovat i tu nejméně náročnou plodinu je v zasněžené, zamrzlé či v nejlepším případě pouze bažinaté půdě odvážná výzva, nejde však o nemožný úkol. Dokazuje to snímek, který se vydává mezi jedny z nejhouževnatějších pěstitelů severní polokoule. Výprava k nejzazší hranici civilizace se ani na krok nevzdaluje globálním problémům, environmentální krize totiž začíná ohrožovat i zdejší pečlivě vyzkoušené postupy. Těžce nastolená rovnováha mezi potřebami člověka a přírodou se může brzy zhroutit. Jak se stavíte k samozásobitelství Vy? Těšíme se, že rozšíříte naše filmové řady. Přejeme Vám krásné letní dny!

film 1

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g