O co přišli Ti, kteří nedorazili na 5. ročník Benefičního koncertu „Děkujeme Vám!“
22. února 2019 Naše články

O co přišli Ti, kteří nedorazili na 5. ročník Benefičního koncertu „Děkujeme Vám!“

V sobotu 16. února pořádala Farní charita Vlašim v Kulturním domě Blaník již 5. ročník Benefičního koncertu "Děkujeme Vám!" Koncert byl tradičně především poděkováním dobrovolníkům a dárcům Tříkrálové sbírky. Byly předávány ceny vítězům výtvarné soutěže "Tříkrálové pomáhání 2019" a těm, kteří tipovali výsledek Tříkrálové sbírky 2019 v našem regionu. Celé odpoledne se neslo v radostném duchu - mluvilo se, hrálo, vyrábělo, promítalo, zpívalo a dokonce i tančilo. Děkujeme všem, kteří si udělali čas a dorazili. Více se dozvíte dále.

Tříkrálová Sbírka má pro místní charity zcela zásadní význam. Díky prostředkům v ní získaných mohou financovat řadu svých služeb a projektů. V jednotlivých farnostech a regionech věnují největší čas, energii a práci sbírce koordinátoři, kterým osobně děkovala na koncertě ředitelka FCH Vlašim Mgr. Daniela Laloučková. Celým koncertem provázel Mgr. Tomáš Lichtenberg. Tleskalo se, smálo a vzpomínalo.

IMG_9140Letošní 19. ročník tříkrálové sbírku připomněl ještě krátkou prezentací Lukáš Srba. A protože se jednalo o koncert, který byl letos připraven trochu jinak než v předchozích letech – děti se dočkaly vystoupení Amálky K. Třebické a její kolegyně s projektem Nešišlej. Pomáhaly králíkovi s tím, co je zdravé a co ne. Připomněly si, proč se říká košťálová zelenina, sbíraly po sále bonbónky, zatančily si na pódiu s barevnými stužkami, ... Prostě si to užívaly.

Během koncertu si návštěvníci užívali také doprovodný program:

  • Děti se proměnily v architekty, elektrikáře, malíře, obkladače i designéry, vyráběly si svítilny, lezly po štaflích, stavěly podle plánků, převážely cihly atd. Příznačně byly aktivity pro děti, jakož i celý koncert, zaměřeny na téma Jak se staví sen :-) Výtěžek tohoto koncertu, tak jako 5% celkového výtěžku letošní Tříkrálové sbírky v Pražské arcidiecézi, půjde na nákup budovy a vybudování Komunitního centra Farní charity Vlašim. Kde by mělo být také zázemí jejich sociálních a zdravotních služeb, která jsou momentálně rozptýlena ve Vlašimi na 6 různých místech a málo kdo si služby Charity spojuje, natož se v nich orientuje nebo za nimi vidí jednu organizaci, jejíž služby se mohou doplňovat. Také pro pracovníky je vzájemná komunikace složitější než by tomu bylo, kdyby se potkávali v jedné společné budově. IMG_9139Vlašimská Charita loni zakoupila bývalou Schillerovu továrnu. Za tímto účelem má Charita také zaregistrovanou veřejnou sbírku, do které lze přispět vložením, či zasláním peněz na zvláštní bankovní účet č. 4854305359/0800 založený u České spořitelny. Dále je schváleno použití pokladniček, dárcovské textové zprávy nebo složením hotovosti do pokladny zřízené Farní charitou Vlašim. (Dar pos
    kytnutý na základě darovací smlouvy si může dárce uplatnit jako slevu v daňovém přiznání.)

  • Na schodišti Kulturního domu Blaník byla k vidění Výstava všech 129 výtvarných děl zaslaných do soutěže "Tříkrálové pomáhání 2019" letos na téma: Jak se bude pomáhat v komunitním centru.

  • Výtěžek 1 311 Kč z prodeje nejrůznějších výrobků v Misijním jarmarku ® půjde na Misijní papežská díla a podpoří nejchudší.

  • Účinkující i návštěvníci měli možnost si vychutnat výtečné koblížky, bezlepkové muffiny, párky v rohlíku, dětskou bouli a další dobroty v Občerstvení.

  • A nechybělo ani další lákadlo pro děti v podobě „Štěstí“ - tomboly.

Děkujeme všem návštěvníkům za jejich podporu, dobrovolné vstupné činilo 3 490 Kč, dary za občerstvení 1 774 Kč a příjem za štěstí – 5 072 Kč. Výtěžek koncertu 10 336 Kč půjde na daný účel - do veřejné sbírky na Nákup budovy a zařízení Komunitního centra Vlašim. To bychom však nemohli bez partnerů a dobrovolníků koncertu, kterým rovněž moc děkujeme za jejich podporu a přízeň.

Věcné dary do soutěží poskytly firmy: Stejkr, Prádelna Kyselý, Kavárna v Měšťanském domě a firma Sellier & Bellot a.s., která podpořila koncert také finančně. S občerstvením pomohlo Zemědělské družstvo Čechtice. Úžasné zázemí poskytlo prostřednictvím Kulturního domu Blaník a jeho zaměstnanců město Vlašim. Zvučení zajistil v rámci partnerství Jiří Doubek – Hubební centrum Vlašim. Za moderování děkujeme Mgr. Lichtenbergovi a osvětlení se ujal Radim Kašpar.

Škoda, že se koncertu nezúčastnilo víc lidí. Mnoho lidí onemocnělo, navíc venku bylo nádherně a tak byl skoro hřích, nevyužít toho :-)

D. K.