Postní almužna 2019
6. března 2019 Naše články

Postní almužna 2019

Nejen lidé věřící, ale všichni, kdo se chtějí přidat, jsou zváni k účasti na starobylé postní tradici – almužně. Princip je jednoduchý: peníze za požitky, které si během postního období (od Popeleční středy - 6. 3. 2019 do  Bílé soboty - 20. 4. 2019) odřeknete, můžete vložit do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přinesete do kostela. Tyto prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným. Čtěte více.

Lidé, kteří se během postní doby zřeknou některých požitků, mohou částku v hodnotě odřeknutého požitku věnovat na pomoc lidem v nouzi. Peníze se vkládají do papírových pokladniček, tzv. postniček, které si může kdokoli vyzvednout v kostele. Ke konci postní doby donesou lidé svoji postničku zpět do kostela, peníze se spočítají podle jednotlivých účelů využití, zveřejní a církev je prostřednictvím Charity použije na konkrétní pomoc potřebným. V našem okolí se zapojili letos např. farnost Keblov, VlašimHrádekZdislavice a Čechtice. Všem Vám  přejeme hodně Božího požehnání v době postu!

Hlavička

Půst se v křesťanském smyslu netýká pouze zdržení se jídla a abstinence, ale může zahrnovat i jiné projevy jako např. modlitbu, almužnu či dobré skutky. Účelem postu má být soustředění věřícího na jeho duchovní růst v rámci přípravy na největší křesťanské svátky roku – Velikonoce. Za pomoci postu, modlitby a almužny můžeme obnovit naše srdce.

V postní době má člověk pracovat na proměně a obnově svého života, aby mohl žít opět plně jako křesťan. Má v této době obnovit autentické vztahy, navázat znovu dialog s druhými, odpočinout si a vrátit se k tomu, co činí život křesťana křesťanským - lásce.