Na středu 22. 7. 2015 jsme naplánovali „Výměnné setkání na téma ozkoušené recepty na jídlo za pár korun“. Chtěli jsme se pokusit odpovědět na otázku zda se umíme stravovat chutně a levně? Zájemci o setkání byli vyzváni, aby případně přinesli konkrétní recepty pro inspiraci všech zůčastněných.
Uprostřed šňůry současných parných dní jsme se sešli v Charitním obchůdku u bývalé mlékárny ve Vlašimi. Kupodivu zde byl až překvapivý chládek. Zatímco venku slunce překračovalo plán a vyhnalo teploměr až k rekordním hodnotám, my jsme si příjemně poseděli a na venkovní vedra jsme docela zapomněli.
Pravda, nesešlo se nás mnoho - dohromady jsme byli tři. A při čaji a minerálce jsme debatovali „o tom levném jídle…“. Jednoznačně jsme se shodli, že úspěch a kouzlo hospodárného stravování není ani tak v nákupu levných a často méně kvalitních potravin (surovin), ale v tom, že si dokážeme ze základních surovin vyrobit jednoduchým či složitějším způsobem dobré a kvalitní jídlo. Zkrátka je užitečné o jídle přemýšlet, plánovat a hlavně – vařit!
Pro většinu z vás čtenářů to jistě není nic objevného a překvapivého, ale určitě není od věci si to občas připomenout. Shodli jsme se i na tom, že takový způsob stravování je zcela jistě i zdravější, nemusí znamenat žádnou újmu v uspokojení našich chutí a bezpochyby lze říci, že kvalitní kulinářský zážitek není podmíněn vyšší cenou jídla. Často je tomu právě naopak.
Zmínili jsme řadu jednoduchých jídel, která se dají vyrobit (uvařit) z těch nejzákladnějších potravin – mnoho druhů pomazánek, polévek, pokrmů ze zeleniny, která je právě teď velmi dostupná a levná, ale i různé varianty jídel z těst – vdolky, langoše, mnoho variant ovocných i jiných knedlíků, „štrůdly“, koláče na plechu, palačinky, perník, … Mnoho toho bylo. Jak už jsem napsal, společným jmenovatelem pro takové stravování je trocha té práce při přípravě a vaření.
Samozřejmě, že je jednodušší a pohodlnější popadnout hamburger v prodejně rychlého občerstvení nebo si nechat naložit párečkový salátek s majonézou v lahůdkářství, ale zcela jistě takové jídlo nebude levné a riziko pro zdraví konzumenta takové stravy jistě také stojí za pozornost.
Dobrou zásadou stravování, o které jsme také debatovali, bylo využití sezonních surovin. Je jistě vhodnější vařit si z rajčat a paprik lečo nyní v létě, kdy jich máme plné zahrádky a trhy, než v zimě, kdy k nám rajčátka i papričky létají letadlem z Argentiny a my musíme v ceně leča zaplatit mimo jiné letecký benzín pro Boeing 737 i plat kapitána letadla. Přičemž chuť a vůně takové skleníkové „letecké“ zeleniny bývá zhusta nevábná.
Při naší debatě o hospodárném stravování jsme dospěli i k tomu, že je třeba myslet na hospodárnost druhotnou. Že je možné z jídla předchozího dne vyrobit jídlo nové. Například z uvařeného včerejšího hrachu může být druhý den hrachová polévka, z čočky čočková polévka a podobně. A je dobré myslet na to, že se nás zima zeptá, co jsme dělali v létě. Když můžeme odpovědět, že jsme zamrazovali, sušili a zavařovali právě ty důležité sezónní potraviny, bude v zimě jistě veseleji a levněji.
Klenotem naší debaty se proto stal jednoduchý recept jedné z účastnic setkání na „lák“, do kterého se prý dá zavařit na kyselo kde co. Tady je:
- Svaříme 4 l vody, 1 l octa, 16 dkg soli, 36 dkg cukru a 56 tablet „sacharínu“. Jistě můžete dle chuti přidat i koření – bobkový list, pepř, hořčičné semínko, nové koření, hřebíček, …
Takové vlastní kyselé fazolky na smetaně s bramborem vás v zimě jistě potěší.
Tak dobrou chuť a na shledanou příště!