Recepty na jídlo za pár korun
23. července 2015 Naše články

Recepty na jídlo za pár korun

Na středu 22. 7. 2015 jsme naplánovali „Výměnné setkání na téma ozkoušené recepty na jídlo za pár korun“. Chtěli jsme se pokusit odpovědět na otázku zda se umíme stravovat chutně a levně? Zájemci o setkání byli vyzváni, aby případně přinesli konkrétní recepty pro inspiraci všech zůčastněných.

Uprostřed šňůry současných parných dní jsme se sešli v Charitním obchůdku u bývalé mlékárny ve Vlašimi. Kupodivu zde byl až překvapivý chládek. Zatímco venku slunce překračovalo plán a vyhnalo teploměr až k rekordním hodnotám, my jsme si příjemně poseděli a na venkovní vedra jsme docela zapomněli.

Pravda, nesešlo se nás mnoho - dohromady jsme byli tři. A při čaji a minerálce jsme debatovali „o tom levném jídle…“. Jednoznačně jsme se shodli, že úspěch a kouzlo hospodárného stravování není ani tak v nákupu levných a často méně kvalitních potravin (surovin), ale v tom, že si dokážeme ze základních surovin vyrobit jednoduchým či složitějším způsobem dobré a kvalitní jídlo. Zkrátka je užitečné o jídle přemýšlet, plánovat a hlavně – vařit!

Pro většinu z vás čtenářů to jistě není nic objevného a překvapivého, ale určitě není od věci si to občas připomenout. Shodli jsme se i na tom, že takový způsob stravování je zcela jistě i zdravější, nemusí znamenat žádnou újmu v uspokojení našich chutí a bezpochyby lze říci, že kvalitní kulinářský zážitek není podmíněn vyšší cenou jídla. Často je tomu právě naopak.

Zmínili jsme řadu jednoduchých jídel, která se dají vyrobit (uvařit) z těch nejzákladnějších potravin – mnoho druhů pomazánek, polévek, pokrmů ze zeleniny, která je právě teď velmi dostupná a levná, ale i různé varianty jídel z těst – vdolky, langoše, mnoho variant ovocných i jiných knedlíků, „štrůdly“, koláče na plechu, palačinky, perník, … Mnoho toho bylo. Jak už jsem napsal, společným jmenovatelem pro takové stravování je trocha té práce při přípravě a vaření.

Samozřejmě, že je jednodušší a pohodlnější popadnout hamburger v prodejně rychlého občerstvení nebo si nechat naložit párečkový salátek s majonézou v lahůdkářství, ale zcela jistě takové jídlo nebude levné a riziko pro zdraví konzumenta takové stravy jistě také stojí za pozornost.

Dobrou zásadou stravování, o které jsme také debatovali, bylo využití sezonních surovin. Je jistě vhodnější vařit si z rajčat a paprik lečo nyní v létě, kdy jich máme plné zahrádky a trhy, než v zimě, kdy k nám rajčátka i papričky létají letadlem z Argentiny a my musíme v ceně leča zaplatit mimo jiné letecký benzín pro Boeing 737 i plat kapitána letadla. Přičemž chuť a vůně takové skleníkové „letecké“ zeleniny bývá zhusta nevábná.

Při naší debatě o hospodárném stravování jsme dospěli i k tomu, že je třeba myslet na hospodárnost druhotnou. Že je možné z jídla předchozího dne vyrobit jídlo nové. Například z uvařeného včerejšího hrachu může být druhý den hrachová polévka, z čočky čočková polévka a podobně. A je dobré myslet na to, že se nás zima zeptá, co jsme dělali v létě. Když můžeme odpovědět, že jsme zamrazovali, sušili a zavařovali právě ty důležité sezónní potraviny, bude v zimě jistě veseleji a levněji.

Klenotem naší debaty se proto stal jednoduchý recept jedné z účastnic setkání na „lák“, do kterého se prý dá zavařit na kyselo kde co. Tady je:

  • Svaříme 4 l vody, 1 l octa, 16 dkg soli, 36 dkg cukru a 56 tablet „sacharínu“. Jistě můžete dle chuti přidat i koření – bobkový list, pepř, hořčičné semínko, nové koření, hřebíček, …

Takové vlastní kyselé fazolky na smetaně s bramborem vás v zimě jistě potěší.

Tak dobrou chuť a na shledanou příště!