V pondělí 30. 10. 2023 jsme se sešli v kuchyni Komunitního centra Zahrada, abychom si vzájemně předali kuchařské dovednosti.
Společně jsme vařili boršč a guláš. Výborná chuť boršče překvapila i nemilovníky řepy a neználky tohoto ukrajinského pokrmu. Děkujeme Ženě a Andrejovi, kteří se s námi poděli o svůj um. Kdo byste si chtěl boršč uvařit, tak tady je jejich recept:
Potřebné suroviny: 1 cibule, 1 mrkev, 2 červené řepy, 1 stroužek česneku, 3 brambory, kousek bílého zelí, rajčatová omáčka, sůl, fazole z konzervy a vývar. Kdo má rád, může přidat petržel, kopr, bazalku. Na talíř hotového boršče přijde lžíci zakysané smetany. Boršč bude tím lepší, čím lepší použijete masový nebo zeleninový vývar.
Postup: Na rozpáleném oleji se restuje jemně pokrájená mrkev, cca po 5 min. se přidá pokrájená cibule a po 10 min. nakrájená řepa. Když je vše dostatečně orestované, přidá se rajčatová šťáva a vše se provaří. Pak přijde na řadu hotový vývar a na kousky nakrájené brambory a zelí, které se přidají k orestované zelenině a společně se vaří. Cca 5 min. před koncem varu se přidají do hrnce s polévkou fazole z konzervy, prolisovaný česnek a drcená bazalka. Podle chuti se může boršč dochutit solí nebo octem. A pak už se jen nandá na talíř se lžící zakysané smetany a může se jíst. Většinou se jí několik dní třeba s pečivem.
Tak jako receptů na boršč, také receptů na guláš je víc než hodně. V každé rodině ho mají rádi trochu jinak - někdo světlý, někdo tmavý, někdo hovězí někdo vepřový, se zelím, …. Na čem jsme se všichni shodli, že vždy je o velkém množství cibule, správném množství papriky, vhodném orestování a dlouhé době vaření. Druhý den bývá ještě lepší a přílohou může být pečivo, ale třeba i těstoviny.
Přítomní nasávali nejen postup vaření boršče, ale i předávali své kuchařské zkušenosti. Celý večer jsme si skvěle užili, popovídali si i společně pochutnali. Děkuji všem účastníkům za další prima akci.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.
vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g