Svobodné děti ve Vlašimi
25. srpna 2022 Naše články

Svobodné děti ve Vlašimi

Ještě o prázdninách jsme si chtěli společně vychutnat nový český dokumentární film Svobodné děti, který se natáčel v rodinách a svobodných školách po České republice více než dva roky. 

Film měl premiéru na den dětí letošního roku a jeho tvůrci nám ho poskytli zdarma, za což jim moc děkujeme. Dokument vznikl s cílem přinést ucelené informace o aktuálních možnostech svobodného neboli sebeřízeného vzdělávání u nás. Zachycuje dětský svět a jeho přirozený zájem o učení a prozkoumává motivace rodin jít cestou vnitřně motivovaného učení a dávat více důvěry dětem.

Čím je film jedinečný? Poprvé přibližuje cesty mnoha rodin a škol, které se snaží dát dětem co největší svobodu v jejich životě a vzdělávání. Dokument tak představuje unikátní průřez tematikou svobodného vzdělávání v ČR. Inspiruje rodiče, kteří o alternativě svobodného vzdělávání dosud nevěděli nebo ještě přemýšlí, a poskytuje jim základních informace dostupným způsobem. Nabízí odpovědi mj. na tyto otázky: Co se děje ve školách, kde děti nemusí chodit na vyučování? Jak žijí děti, které do školy nechodí a věnují se tomu, čemu chtějí? Proč někteří rodiče umožňují svým dětem vzdělávat se po svém? S jakými obavami se tito rodiče potýkají?

Tušili jsme, že o dokument bude zájem, a tak proběhlo přihlašování předem. Někdo se na poslední chvíli omluvil, ale protože dorazilo i několik nepřihlášených účastníků, sešlo se nás ve filmovém klubu rekordních 31. Dorazili také rodiče, kteří se se svými dětmi na cestu svobodného vzdělávání už vydali; Dan, kterému rodiče umožnili absolvovat celou základní školu v domácím prostředí, teď studuje na střední škole film; někteří průvodci a učitelé. Po filmu jsme se přesunuli na zahradu, kde jsme si dlouho do tmy společně povídali a sdíleli své zkušenosti. Nejvíce nás zajímalo, jak na tom jsou děti s vnitřní motivací, užíváním technologií, získanými poznatky a navazujícím vzděláváním. Film i následná beseda byla skutečně inspirativní a moc jsme si ji užili. Děkujeme všem za jejich otevřenost a sdílení svých zkušeností a podnětů. Kdo byste chtěl vidět film ještě před koncem tohoto roku, podívejte se, kde se promítá, nebo oslovte tvůrce přes web svobodnedeti.cz a uspořádejte si vlastní komunitní nebo benefiční promítání. Můžete také podpořit šíření myšlenky sebeřízeného vzdělávání. Věříme, že budete filmem nadšeni tak jako my. 

Ve středu 7. září nás čeká promítání filmu Platón z Belfastu, které ukáže zajímavé možnosti vzdělávání na školách. Charismatický ředitel katolické chlapecké školy v hlavním městě Severního Irska Belfastu sází na progresivní přístup k výuce, razí názor, že špatné věci se stávají, ale klíčové je, jak na ně zareagujemeJako hlavní učební metodu využívá po vzoru Platóna diskusi. Skrze filozofii učí studenty, jak se vyrovnat s komplikovanou minulostí země i s vlastním dospíváním. Jaké je vyrůstat ve městě, kde jsou stopy nedávných konfliktů všudypřítomné a místy ještě dnes probublávají na povrch v pouličních potyčkách? Přijďte se podívat spolu s námi. Naším hostem bude Mgr. Daniel Miffek – pedagog, sportovec a otec dvou dětí, který v minulosti vyučoval ve výchovném ústavu v Načeradci, v současnosti působí na ZŠ Chotýšany, kde dělá třídního učitele i zástupce ředitele pro 2. stupeň. Věříme, že po-filmová beseda bude opět velmi zajímavá.

film2     film1

 

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g