Zájem o kompenzační pomůcky stoupá
4. června 2021 Naše články

Zájem o kompenzační pomůcky stoupá

„Dobrý den. Zítra nám pustí babičku z nemocnice. Měla úraz a je po operaci. Budeme se o ni starat a vůbec jsme se na to nestihli připravit.“ To je typický začátek hovoru, který si Yveta Macháčková z Charity Vlašim, v jejíž kompetenci je půjčovna kompenzačních pomůcek, vyslechne několikrát týdně hned poté, co se představí do telefonu.  

Půjčovna Charity Vlašim nabízí kompenzační pomůcky od polohovatelných lůžek přes chodítka a mechanické vozíky až po sedačky do sprchy či koncentrátory kyslíku. Zájem je velký. Zápůjčku nelze naplánovat, klient zpravidla řeší nečekanou situaci. Různá je i délka používání zapůjčené pomůcky. Někdy je to několik let, jindy jsou to pouhé dny. Za každou zápůjčkou je nějaký příběh, mnohé vám utkví navždy v paměti.

Jak půjčovna kompenzačních pomůcek funguje? Zavoláte, sepíšeme s vámi smlouvu a následně si vyzvednete vybranou pomůcku. V každém případě budete seznámeni s funkcemi, obsluhou a údržbou. Kompenzační pomůcky jsou pravidelně dezinfikovány, v případě potřeby servisovány a dle možností průběžně obnovovány. V rámci projektu „Farní charita Vlašim pomáhá neformálním pečujícím“ byly v roce 2020 zakoupeny další potřebné kompenzační pomůcky - polohovací lůžka, antidekubitní matrace, chodítka, invalidní vozíky, oxygenerátory, oxymetry, pojízdné toaletní židle, toaletní sprchové židle a opěrné hole.

Na poptávku kompenzačních pomůcek zpravidla navazuje potřeba dalších služeb Charity Vlašim, zejména domácí zdravotní péče, pečovatelské služby a osobní asistence. Situaci každého klienta jsme připraveni řešit komplexně tak, aby mohl zůstat v domácím prostředí mezi blízkými a zároveň se mu dostalo nezbytné péče.

Yveta Macháčková

Yveta Macháčková

pracovník v sociálních službách
Tel.: 739 580 364 E-mail: 88prR1agc8kI.3j7VX~mYZhaa8IvRc~eT-M