Ztracené vzpomínky
26. února 2024 Naše články

Ztracené vzpomínky

Na popeleční středu jsme naplánovali v rámci filmového klubu promítání nizozemského dokumentárního filmu Ztracené vzpomínky. 

Sledovali jsme měnící se život farmáře Jacka a jeho rodiny. Jak se vyrovnat s nastupující demencí? Jaké jsou možnosti pro lidi demencí zasažené i jejich pečující? Každý jsme jiný a každý k takové situaci přistupujeme individuálně. Velmi s námi rezonoval strach a zbavování se zvířat i pozemků ze strany manželky Jacka, která s ním měla na naše gusto velmi málo trpělivosti a řešila v předstihu situace, které ještě nenastaly.

Po promítání jsme si povídali jak o tom, co zaznělo ve filmu, tak také o vlastních zkušenostech a možnostech, které se nabízí u nás. Ocenili jsme, že v dokumentu zazněly informace o péči a podpoře v domácím prostředí. Aby mohl člověk zůstat co nejdéle doma, lze docházet např. do denního stacionáře nebo využít terénní sociální služby poskytované v domácím prostředí. Pokud to však není z jakéhokoliv důvodu možné a péče doma už se nezvládá, hledají lidé službu pobytovou.

Po promítání se šly projít všechny účastnice domů na čerstvém vzduchu. Shodly jsme se, že téma dokumentu bylo opravdu těžké a chtělo by to něco optimističtějšího. Několik příštích promítání se tedy budeme věnovat cestovatelským dokumentům. Příští filmový klub se bude konat ve středu 27. 3. od 18 hodin a zavede nás do Polynésie. Těšit se můžete na novozélandský dokument Byl jednou jeden ostrov.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

Ing. Dana Kucharčíková DiS.

vedoucí denního stacionáře
Tel.: 733 143 857 E-mail: Z.AxZcj7YbBxRb4WH-uk87j7cenCZ_29g