Pravidla poskytování materiální pomoci
25. září 2015 Naše články

Pravidla poskytování materiální pomoci

Upřesňujeme podmínky poskytování materiální pomoci. Naše materiální pomoc není nároková, rozhodli jsme se ji poskytovat jako doplněk k Odbornému sociálnímu poradenství. Víme, že se člověk může ze dne na den dostat do situace, kdy nemá žádné prostředky na jídlo, ošacení nebo zařízení vlastního bydlení.

Chceme pomáhat lidem, kteří začínají řešit svou akutní krizovou situaci, teprve si vyřizují dávky nebo bez vlastního přičinění vypadli ze sociálního systému. Budeme proto podporovat pouze žadatele, kteří spolupracují na řešení své mimořádně nepříznivé sociální situace se sociální pracovnicí Občanské poradny a učiní potřebné kroky k získání materiální pomoci (dle dohodnutých pravidel – v době k tomuto účelu určené).

Potraviny i další materiál složitě sháníme od dárců, prostřednictvím Potravinové banky, atd. Abychom mohli pomáhat skutečně potřebným, musíme zabránit neefektivnímu poskytování materiální pomoci lidem, kteří spoléhají na to, že jim vždycky někdo pomůže a sami pro to „nic“ nedělají. Pro nás všechny platí: „Bez práce nejsou koláče“ a mělo by to platit i pro žadatele o materiální pomoc.

Ne všechny lidi, kteří k nám přichází, dobře známe. V rozhodování o materiální pomoci proto budeme více spolupracovat se Sociálně - zdravotním odborem města, Úřadem práce i dalšími organizacemi a poskytovateli sociálních služeb. Věříme, že takto dokážeme lépe pomáhat potřebným i společnosti.